I forkant av kurset får deltakerne tilsendt kursbok som skal leses før kursstart. Det anbefales også at kursdeltakerne leser om temaet kognitiv terapi ved depresjon, før oppstart.
Opplæringen foregår over 5 intensive og sammenhengende dager, basert på forelesninger, gruppeøvelser og trening som kursleder/rollespill.
I tillegg til opplæringen på dagtid (36 timer), må kursdeltakerne forberede seg til neste dags øvelser. Deltakerne må derfor sette av tid (3 – 5 timer hver kveld) i kursuken til å forberede seg til neste dag. Erfaring fra tidligere kurs tilsier at det er en klar fordel å overnatte på kursstedet, dersom det er mulig.
Tema for undervisningen er:
Depresjon, diagnostikk og forekomst
Introduksjon til KiD-konseptet
Målgruppe og mål
Kognitiv teori og den kognitive modell for mestring av depresjon
Kognitiv teori anvendt i et kurskonsept
Pedagogisk metodikk ved KiD-kurset
Gjennomgang av de 10 kursdagene, øvelser og demonstrasjon
Kvalitetssikring, kursformatet, veiledning og ko-leders rolle
Oppstart og gjennomføring av KiD
Etter kurslederopplæringen:
Det er en ubetinget fordel om kursdeltakerne holder eget kurs kort tid etter gjennomført KiD-opplæring. Erfaring tilsier at dette bør skje innen ett år, for at kursleder skal ha best mulig nytte av opplæringen. Det tilbys veiledning fra kurslærer/foreleser for å komme i gang med egne kurs.
Etter godkjent kurslederopplæring vil deltakerens kontaktinformasjon bli oversendt til Rådet for psykisk helse. Dette fordi kun godkjente kursledere kan bestille kursmateriell til egne kurs. Videre vil godkjente kursledere fremkomme på liste hos Rådet for psykisk helse.
Godkjente kursledere kan senere bygge på opplæringen, for så å bli sertifisert også som KiB-kursleder.